Yieldbird wdroży Facebook Audience Network na serwisach Agory

Yieldbird jest pierwszą firmą z branży reklamowej w Polsce, która wdraża reklamy sieci Facebook Audience Network w technologii header bidding dla Agory S.A., jednego z największych wydawców w Polsce.

Reklamy z sieci Audience Network emitowane są na mobilnych stronach serwisów Agory, dzięki technologii header bidding wykorzystywanej do efektywnego licytowania powierzchni reklamowej. Za implementację rozwiązań Facebook Audience Network na stronach Agory odpowiada Yieldbird, spółka z Grupy Agora zajmująca się zarządzaniem powierzchnią reklamową i optymalizacją przychodów z reklamy programatycznej.

Zespół techniczny firmy Yieldbird zapewnił komplet usług dla zachowania sprawnego procesu wdrożenia bez opóźnień. Proces opiera się na niestandardowej metodzie obsługi aukcji w technologii header bidding, która została zastosowana na potrzeby witryn internetowych Agory. Obecnie reklamy sieci emitowane są na stronach mobilnych Gazeta.pl i Wyborcza.pl z zachowaniem tych samych zasad targetowania, pomiaru i emisji, które obowiązują na Facebooku.

Rozbudowa oferty reklamowej w obszarze social media i programmatic jest dla nas ważnym kierunkiem rozwoju, a integracja z Facebookiem to naturalna konsekwencja tych działań. Dzięki temu reklamodawcy mogą kupować reklamy w otoczeniu naszych wysokiej jakości treści, wykorzystując przy tym niezwykle precyzyjne dane Facebooka – mówi Andrzej Purchla, szef Działu rozwoju produktu reklamowego w Gazeta.pl.

Audience Network to sieć reklamowa umożliwiająca rozszerzenie zasięgu kampanii i dotarcie do użytkowników Facebooka także poza tą platformą – w aplikacjach mobilnych i witrynach na różnych urządzeniach. Do sieci należą strony takich zagranicznych wydawców jak m.in. Washington Post, Daily Mirror, Shazam, The Huffington Post i India Today Group.

Yieldbird zakończył proces wdrażania reklam z sieci Audience Network po podjęciu przez Agorę decyzji o włączeniu witryn wydawcy do sieci reklamowej Facebooka. Dołączenie serwisów Agory do oferty Audience Network to efekt konsekwentnego budowania ich obecności w mediach społecznościowych. Gazeta.pl to najbardziej angażujący i najbardziej interaktywny portal na polskim Facebooku, a miesięcznie ponad 33 mln wizyt w serwisach Gazeta.pl pochodzi z tej platformy. Jak informuje Gemius Traffic (maj 2017), jako pierwsza w Polsce wprowadziła do swojej oferty dniówkę reklamową docierającą do użytkowników Facebooka.

Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z nami pod adresem hello@yieldbird.com