Yieldbird odpowiada za obsługę kampanii reklamowych Nyheter24 Group

Yieldbird współpracuje z Nyheter24 Group – jednym z najszybciej rozwijających się szwedzkich wydawców cyfrowych, właścicielem takich serwisów jak Nyheter24, Modette czy platformy Blogg.se. Zespół dedykowanych specjalistów ad ops zapewnia bieżącą obsługę kampanii reklamowych w serwisach Nyheter24 w modelu outsourcingowym.

Od grudnia 2016 r. Yieldbird obsługuje kampanie reklamowe w serwisach szwedzkiego wydawcy Nyheter24 – jednej z najszybciej rosnących szwedzkich firm medialnych, której strony internetowe notują prawie 10 mln wizyt tygodniowo. Specjaliści firmy Yieldbird zajmują się bieżącą obsługą operacyjną działań reklamowych (usługi ad ops) serwisów Nyheter24, m.in. zarządzaniem adserwerem, weryfikacją poprawności emisji reklam na stronach wydawcy, zgłaszaniem ewentualnych błędów, rezerwacją powierzchni reklamowej i ustawianiem kampanii w oparciu o zamówienia z działu sprzedaży.

– Dzięki współpracy z ekspertami Yieldbird utrzymujemy wysoką efektywność realizowanych działań z obszaru ad ops. Dodatkowo mamy dostęp na najbardziej aktualnej wiedzy z zakresu optymalizacji kampanii – mówi Ludwig Ekström, który odpowiada za obsługę kampanii reklamowych dla Nyheter24.

Obsługa operacyjna Nyheter24 rozpoczęła się od wizyty dedykowanych specjalistów ad ops w siedzibie wydawcy. Przez kilka dni pracowali oni razem z zespołem wewnętrznym, aby dokładnie poznać procedury i wymagania związane z realizacją kampanii reklamowych.

Przywiązujemy dużą wagę do zrozumienia, na czym najbardziej zależy wydawcy. Dobieramy zespół tak, aby zmaksymalizować szanse klienta na osiągnięcie celów biznesowych, do których dąży. Choć działamy w modelu outsourcingowym, to dzięki dedykowanym pracownikom i dbaniu o bardzo dobrą komunikację, jesteśmy integralną częścią zespołu wydawcy – tłumaczy Bartłomiej Chmiel, dyrektor zarządzający Yieldbird.

W ramach codziennej współpracy wszystkie zlecenia przesyłane są zespołowi ad ops poprzez platformę do zarządzania zadaniami. Dzięki temu wydawca ma łatwy wgląd w stan realizowanych operacji oraz na bieżąco może modyfikować poszczególne zlecenia.

Yieldbird jest jednym z liderów branży ad tech w Polsce. To zespół ekspertów zajmujących się zarządzaniem powierzchnią reklamową i optymalizacją przychodów z reklamy programatycznej, który wspiera wydawców poprzez zaawansowane narzędzia i strategie optymalizacji, rozwiązania dedykowane zespołom sprzedaży bezpośredniej, partnerstwa strategiczne i usługi consultingowe oraz tworzenie dedykowanego oprogramowania dla firm z sektora mediów. Aktualnie w swoim portfolio ma już 250 wydawców z ponad 30 krajów w Azji, Ameryce Łacińskiej i w Europie.

W kwietniu 2017 r. Yieldbird, jako jedyna firma z Polski, został finalistą konkursu The Drum Digital Trading Awards w kategorii The Best Ad Ops Team. Jury doceniło projekt obsługi kampanii reklamowych oraz monetyzacji powierzchni dla MailOnline, cyfrowego wydania „Daily Mail” – największej anglojęzycznej gazety online. Yieldbird obsługuje tego wydawcę na 17 rynkach w Europie oraz 13 rynkach w Ameryce Łacińskiej.

Głównym udziałowcem Yieldbird jest Agora S.A.