YIELDBIRD – sukces na backstage’u

Korzenie spółki Yieldbird sięgają 2008 roku, kiedy to Jakub Krzych i Marcin Ekiert opracowali prototyp widgetu pod nazwą AdTaily. Umożliwiał on z jednej strony prosty zakup reklamy online, z drugiej zaś – czerpanie przychodów przez właścicieli stron internetowych. Swój pomysł zaprezentowali podczas Seedcamp, londyńskiego konkursu dla start-upów. Rozwiązanie okazało się na tyle innowacyjne, że weszli do grona finalistów a ich pomysł wzbudził duże zainteresowanie wśród inwestorów.

„Na Seedcamp doceniono nasz widget za prostotę. Byli i tacy, którzy mówili, że biznes nie będzie się skalował. Jednak już po paru miesiącach od startu przekroczyliśmy prognozowane przychody.”

Na początku 2009 r. spółka AdTaily oficjalnie rozpoczęła działalność. Bardzo szybko, bo w lipcu 2009 r., doceniając jej potencjał, głównym inwestorem została grupa Agora S.A. 2010 rok to kolejne laury:  prestiżowy magazyn CNBC Business uznał sieć AdTaily
za jedną z 25 najbardziej innowacyjnych firm w Europie.

TRANSFORMACJA SIECI REKLAMOWEJ W GRUPĘ ADTAILY

Kluczem do sukcesu AdTaily było stworzenie bardzo prostej i szybkiej formy zakupu reklamy online. Dzięki wykorzystaniu widgetu reklamowego z usług sieci mógł korzystać każdy. Obsługa nie wymagała żadnej eksperckiej wiedzy. Marka AdTaily szybko zyskała na popularności i stała się siecią reklamową o znaczącym zasięgu.

Równolegle z popularyzacją widgetu trwały prace nad kolejnymi produktami i liniami biznesowymi. Spółka współpracując z wieloma wydawcami, zaczęła badać możliwości zwiększenia przez nich przychodów z powierzchni reklamowych. Jednocześnie rozwijała kompetencje programistyczne.

W efekcie rozpoczętej w 2012 roku transformacji, powstały trzy specjalistyczne marki:

• AdTaily, która realizowała kampanie reklamowe w Polsce i zagranicą;
  • Yieldbird, świadczący usługi dla wydawców internetowych i zwiększający ich przychody poprzez zarządzanie powierzchniami reklamowymi, przede wszystkim w oparciu o programmatic;
  • Codest, software studio, specjalizujące się w tworzeniu oprogramowania dedykowanego firmom mediowym i reklamowym.

„Od początku myśleliśmy o ekspansji zagranicznej. Co zadecydowało o udanym skalowaniu? Profesjonalny i otwarty na współpracę międzynarodową zespół.  Dobry produkt, który niesie namacalne korzyści dla klienta. Prosto skonstruowana oferta. I wreszcie jasna decyzja, że wychodzimy
na zewnątrz.”

W ten sposób AdTaily przekształciła w grupę powiązanych ze sobą, zaawansowanych koncepcyjnie spółek, stając się jedną z najbardziej doświadczonych i profesjonalnych firm sektora AdTech w Polsce.

GRUPA ADTAILY DOSTAJE SKRZYDEŁ, CZYLI YIELDBIRD

Z biegiem czasu Yieldbird zyskiwał coraz większe znaczenie w długofalowej strategii spółki. Odkrycie perspektywicznego rynku, jakim jest optymalizacja powierzchni reklamowych wydawców, bardzo dobre rozumienie ich potrzeb oraz związane z tym doradztwo, ale przede wszystkim wysoka skuteczność oferowanych rozwiązań sprawiły, że segment ten rósł o kilkadziesiąt procent rocznie. Yieldbird szybko wszedł
do światowej czołówki. W 2016 r. obsługiwał kilkaset stron internetowych w ponad
30 krajach w Europie, Ameryce Południowej i Azji, w tym największy na świecie anglojęzyczny serwis informacyjny MailOnline, czy takich gigantów jak Burda
i Edipresse Media, działając poniekąd „na backstage’u” barwnego rynku reklamy online.

Jednocześnie o wyjątkowej pozycji Yieldbird na rynku stanowiły doskonałe relacje
z międzynarodowymi reklamodawcami (kompetencje zespołu AdTaily). Ci zaś szybko docenili korzyści ze współpracy z tyloma wydawcami premium w jednym miejscu. Dlatego pod koniec 2016 r. cała spółka, w tym zespół AdTaily, zmieniła nazwę
na  Yieldbird, utrzymując dotychczasowe obszary działania. Cały czas rozwija się software studio, zachowując markę Codest i wykorzystując ją w działaniach employer branding.